Tom Tom Spark 3 Cardio + music


Även om en pulsklocka inte är ett absolut måste för alla motionärer och aktiva människor som bara vill må bra, så är den ett viktigt komplement för dig som vill gå framåt med din träning…

Pulsklockorna är som all övrig teknisk utrustning, dvs. under ständig utveckling och förändring. Det betyder att varje år blir klockan bättre och får fler funktioner. Detta kan vara jobbigt för den som är ovan med pulsklockor och här hoppas jag kunna ge lite tips som underlättar. Jag har testat många märken och modeller och jag gillar TomTom för att den är användarvänlig och enkel att använda men ger ändå all nödvändig fakta och mätningar från träningen.

Läs min produkttest av TomTom Runner2 Cardio + music här

 

TomTom pulsklockor

TomTom har flera modeller när det gäller pulsklockor, Spark som jag har testat och Runner, Adventurer och Golfer.

Adventurer är den mest mångsidiga medan de andra är mer grenspecifika.

Fjolårets modell mätte pulsen direkt från handleden. Detta är bra för det förhindrar skavsår när du inte behöver använda pulsbälte.

…förhindrar skavsår när du inte behöver använda pulsbälte.

3 GB musik  eller motsvarande 500 låtar kan lagras i klockan. Detta gör att du inte nödvändigtvis behöver ta med dig mobilen för att spela musik. Musiken hör du sladdlöst via bluetooth.

Multisportlägen möjliggör att du kan mäta nästan all dina fysiska aktiviteter. Sparkmodellen har profiler för löpning, löpband, simning, gym, freestyle. Jag som även skidar saknar den funktionen. Den finns med på Adventurer pulsklockan.

TomTom Mysports appen som du laddar ner gratis ger dig en bra översikt av din träning. Både kartor och pulszoner men också all data som mätts under träningspasset. Det är även enkelt att dela din träning via sociala medier via appen. Appen fungerar bra både på iPhone och Android.

Pulsklockan manövreras enkelt med hjälp av ”en fyrkantig knapp”. Knappen sitter nedanför klockan på armbandet men jag upplever inte att den är i vägen på något sätt.

Batteritiden är 11 timmar med GPS-funktionen på. Har du även igång musik och mörkerbelysning så är batteritiden kortare.

…Intervallfunktionen har en bra struktur och är enkel att ställa in…

Intervallfunktionen har en bra struktur och är enkel att ställa in inför träningspasset. Vibration meddelar när du växlar mellan vila och arbete. Innan du startar din träning ställer du in hurudan intervallträning du ska göra. Uppvärmning, Arbete, Vila, #set, Nedvärmning är de menyer som ska fyllas i innan du startar träningen. Alla val ska göras antingen enligt tid eller distans.

QuickGPS är en funktion som gör att du snabbt hittar signal och kommer igång med din träning. När signal hittats meddelar en vänlig röst att ”Jag är redo”.

Aktivitetsmätning mäter din puls, antal steg/dag, km/dag och sömn dygnet runt. Sömnen mäts på det sättet att när du blir stilla på kvällen förmodar klockan att du sover.

Målsättning/dag och vecka ställer du in och klockan meddelar när du har uppnåt ditt dagliga mål. Du får även en sammanfattning per dag och vecka gällande steg, kcal, km och sömn. Dessa fås genom att trycka knappen till vänster och sedan uppåt och nedåt i sammanfattningen.

Alarmklockan fyller sin funktion och har lite ljud och vibration som gör att du väcks försiktigt men effektivt. Den har även inbyggd snooze funktion.

 

Förbättringar för årets modell av Spark 3

TomToms egna hörlurar

Till årets modell finns TomToms hörlurar som man kan köpa med. De ansluts till klockan via bluetooth. Batteritiden för hörlurarna är enligt min uppskattning 4h. De fyller sin funktion och hålls helt ok i öronen.

Har du egna hörlurar så behöver du inte nödvändigtvis köpa dessa.

Tunnare modell och nytt armband

Förra modellen var lite tjockare och även armbandet har fått en ansiktslyftning. Nu är det istället för den tidigare fastsättningen på tre ställen med tre piggar bytts ut till en avlång pigg på tre ställen. Klockan kan fås i armband med olika färger vilket är bra för den som vill ha en mer färggrann sak. Bra också att klockan är enkelt löstagbar och separat från klockan eftersom det lätt brukar kunna bli slitskador på just armbanden.

Stoppur

Stoppuret saknades på förra modellen och den är nu tillagd bland de olika profilerna. Den är nog nödvändig på en sportklocka.

Kompass

Kompassen är en ny funktion och den är ju bra att ha och nödvändig i samarbete med rundorfunktionen.

Rundor

Denna funktion är intressant. TomToms långa erfarenhet med kartor och GPSfunktioner kommer fram i denna funktion. Med hjälp av ”Rundor” funktionen i din klocka så kan du rita in din rutt och få hjälp med att hitta hem. På senaste åren har ju intresset för att springa på nya platser varit stort och när man är ute och springer i en storstad kan man nog springa friare om man vet att klockan kommer att hjälpa dig att navigera hem igen. Här på Gran Canaria när jag provade funktionen så var det ju inte frågan om att inte hitta hem, men det hjälpte att hitta rätt trappa igen på hemvägen.

Du kan också programmera egna rundor eller ladda upp rundor som andra har lagrat via appen MapMyRoute.

Här finns även en tävlingsfunktion där du kan välja en runda som du sprungit tidigare och försöka tävla mot den prestationen.

Varför ska du skaffa en TomTom-pulsklocka?

Jag gillar denna klocka för att den mäter din puls direkt från handleden. Den har musik som fungerar oavsett om du är kopplad till mobilt nätverk eller inte. Batteritiden är bra.

Den är lätt att använda och intervallfunktionen är avskalad och lätt att ställa in. Du behöver inte förbereda dig och göra inställningarna länge på förhand utan kan enkelt och snabbt göra inställningarna just innan du ska starta ditt pass.

Designen på klockan gör att du knappt märker den och den sitter verkligen bra på handleden både natt och dag.

Den är snygg och kan anpassas efter dina färgval och storlek på handleden.

Här kan du få mer information eller köpa den.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *