Veckans diabetestips – 6


Gå med i en diabetesgrupp

Veckans diabetestips handlar om hur bra det kan vara att hitta ett forum att träffa andra som har en likadan vardag som dig själv. En vardag med diabetes. Som barn hände det att jag kände mig ensam med min diabetes, trots att jag visste att det finns andra som har det och att det inte är något ovanligt. Att det ordnas bra läger för barn är jätteviktigt, och i Finland ordnades det inte svenska läger för barn. Tröskeln var tyvärr för hög för att frampå ett läger med finskspråkiga, vilket säkert hade varit nyttigt.

Även vuxna har ett behov av att träffas och diskutera diabetes med andra. När man delar ett problem så känns inte sjukdomen lika jobbig om du frågar. mig. Därför tyckte jag att det var jättegivande att få möjlighet att delta i ett anpassningsläger för typ1 diabetiker i Härmä i Österbotten. Där var en grupp sammanförd med diabetiker i olika åldrar och man fick träna, gå på föreläsningar och bara umgås i 2 veckor. Jättetrevligt och samtidigt fick man träffa dietister, läkare och sjukvårdspersonal i toppklass. Rekommenderar alla att delta om de får chansen.

 En tanke

Detta med behovet av grupper samhället är något som jag gnolat på en tid. Jag tror att det skulle finnas utrymme för många initiativtagare att ta tag i detta med att ordna grupper för vuxna med diabetes. Jag tänker att man kunde samlas en gång per vecka för att träna som en grupp för träning behöver alla, speciellt om man har diabetes så är det bra att träna för att orka med vardagen och för att ha kraft att orka sköta sjukdomen.

Det finns ju så mycket som man kan prata om. Många med diabetes kanske inte känner sig bekväma med att träna eller rent av är rädda för att träna, vilket man kunde få hjälp av i en grupp. Man kan utbyta erfarenheter om hur kroppen fungerar vid träning som diabetiker osv. Temporära basarer och mellanmål. De flesta skulle nog bli förvånade hur mycket de kan bidra med sin kunskap och erfarenhet av sin diabetes till andra i gruppen.

Alla lever ju i sin hektiska vardag med jobb, kanske familj och fritidsaktiviteter. Vet ju inte om detta är något som diabetiker tar till sig och går med i men det skulle vara kul att prova på.

Vad säger ni? Skulle du vara intresserad av att delta i en diabetesgrupp?

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *