Veckans diabetestips – 4


Många nya diabetiker kommer kanske in i ett bra ansvarstagande där de förstår, sin ringa ålder till trots, att det är viktigt för ditt mående och hur ditt liv att du kontrollerar ditt blodsocker regelbundet.  Jag var inte ett sånt exempel…

Smarta blodsockermätningar

Mats mätningshistorik

Jag var urless på att behöva ta ansvar för min sjukdom när jag gick in i ungdomsåren/tonåren. Jag kunde säga dumma saker som att ”jag klarar mig ändå fast jag inte mäter” eller någon gång säga att jag har mätt trots att jag inte hade gjort det. Varför gjorde jag så kanske många undrar. Det har jag dessvärre inget bra svar på. Jag fick gått om information om följder av att inte sköta om diabetesen osv. Jag gick ju inte hela dagar utan att testa mitt blodsocker, eller kanske några enstaka dagar då ibland, men oftast tog jag enstaka sporadiska blodsockermätningar under en dag. Det var helt enkelt inte tillräckligt.

Jag hann få ögonbottenförändringar på ett av mina ögon som en följd innan jag började förstå allvaret. I samma veva fick jag även min första insulinpump som tillsammans med min diabetessköterska Maj-Len inte gav upp trots att hon hade en patient som många skulle ha klassat som ett ”hopplöst fall”

Sträva efter en jämn blodsockerkurva

Du behöver sträva efter ett jämnt blodsocker under hela dagen och alla dagar. Ingen kan undgå höga och låga värden då och då. Det är viktigt att omvärlden förstår att det är många faktorer som påverkar blodsockret och att man inte ska peka finger som om diabetikern har gjort något fel när det händer. Med omvärlden så tänker jag främst på familjen, släkt och vänner och skolpersonal som assisterar barnen i skolorna.

– För att uppnå en någorlunda jämn kurva så krävs regelbundna mätningar –

Smarta blodsockermätningar handlar om att mäta ditt blodsocker och reagera/korrigera på olika sätt. Medvetenhet och ansvarstagande. Före och efter måltider är speciellt viktiga eftersom det är då blodsockret påverkas mest. När jag var aktiv fotbollsmålvakt testade jag alltid blodsockret före match/träning, i halvtid/pauser och efteråt. Känner du dig konstig på något sätt så kan det vara diabetesrelaterat. Idag finns väldigt goda hjälpmedel som freestyle libre, cgm via insulinpump eller annan sensorerna. Det finns massor.

Mina tips som minimum mätningar är:

  • När du vaknar
  • Före måltid och  ca 1,5h efter måltid
  • Före, under och efter träning
  • Alltid när du känner dig konstig

 

Foto: Jonas Edsvik/Nya Åland

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *