Veckans diabetestips – 3 2


Det är söndag och en ny vecka står inför dörren. Härligt! Dags för ett nytt diabetestips. Mina två första tips går ju lite hand i hand och så även detta. Motion och rörelse har en stor inverkan på ditt liv på så många nivåer, givetvis även om du inte har diabetes.

Motion gör allt bättre

Denna kraftfulla rubrik är inget påhitt. Motion gör faktiskt allt bättre. Ingen torde må dåligt av motion om du frågar mig. Alla rörelseformer och motionsformer passar kanske inte alla, men alla kan hitta den form som passar just dig.

När du motionerar så tränar du hjärtat och alla kroppens muskler. Du får helt enkelt mer energi på sikt om du ägnar dig åt regelbunden motion. Har du en vardag med stress kan det vara väldigt avstressande att bara ta sig ut på kvällen och springa av sig, det funkar för mig och har varit det som jag har använt när jag vill tömma huvudet efter en tung dag på jobbet. Motion hjälper dig att slappna av och har du svårt att somna på kvällarna så gör ett motionspass att du somnar lättare. Tänk på att inte motionera för sent dock eftersom det kan även göra dig piggare en stund efter träningen.

För mig som diabetiker så är det en livsstil som jag har valt i unga år att vara fysiskt aktiv. Det hjälper mig och mina blodsockervärden men gör även att det ibland är svårare att hålla värdena. Som diabetiker är det svårt att vara spontan med motionerandet. Detta eftersom du har aktivt insulin i kroppen så länge efter en måltid. Det kräver mer planering och justering av basaldoser och att alltid ha med sig glukos tabletter eller liknande när du tränar.

I perioder närjag varit sjuk i långdragna förkylningar och inte kunnat träna regelbundet har orken och energin snabbt avtagit och detta börjar snabbt visa sig på bs – kurvorna.

SpringMats rekommenderar:

Hitta alltid tid för minst 30min motion och rörelse. Se till att hitta din grej. Alla vill inte gå på gym eller springa. Det måste ju inte vara ett idrottspass. Du kan med fördel klippa häcken eller gräsmattan, ta en promenad, göra yoga eller klättra i träd.

Motion ska vara kul och ge dig en känsla av eufori och glädje. Gör motionspasset roligt.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Veckans diabetestips – 3

  • Emma Wester

    Hej Mats! Tack för dina inspirerande diabetestips. Hur tänker du med temporär basal när du tränar? Förstår ju att det är individuellt, men nu med ett halvt år med pump tycker jag ännu att jag famlar i mörkret och det slutar ännu ofta med högt eller lågt bs..

    • admin

      Jag försöker att lägga temporärt ner basal dosen 25min innan jag ger mig iväg på träning. På det sättet hinner den 100% basal som ännu verkar i kroppen gå ur. För ett år sedan gick jag ner till 65-70% basal men kroppen ändrar sig precis som alla människor är olika. Just nu har jag 55% basal när jag tränar och det funkar just nu. Du måste bara testa och följa med. Prova samma dos i några veckor när du tränar så att du verkligen provar innan du justerar. Till slut borde du hitta det som funkar för dig. Men bara det att du sänker basalen gör ju att du kommer en bra bit på vägen ?