Veckans diabetestips – 2


Det är söndag och dags för ett nytt diabetestips. Som seg och långlivad diabetiker som upplevt ett och annat så har man samlat på sig lite erfarenheter över vad man bör och inte bör göra som diabetiker. Det är ju inte alltid så lätt att inte få göra misstagen själv men man kan ju läsa, begrunda och kanske lära sig något.

Stress förvärrar allt

Diabetes är en sjukdom som går bra att sköta men den kräver ofta din odelade uppmärksamhet. När du stressar utsöndras en rad olika stresshormon i kroppen som får ditt blodsocker att höja.

För mig har stressen en negativ inverkan på min diabetesbalans. Detta har jag märkt när jag varit i arbetssituationer som har varit speciellt krävande och när jag i arbetssituationer har utsatts för långvarig psykisk stress. Ibland krävs det inte så mycket för att du ska känna att du inte har tid att tänka på diabetesen och dina åtaganden mot den. Det är ofta det första som jag har släppt kontrollen på när jag inte mått bra i arbetet. För mig har det ofta handlat om att mina tankar har upptagits med för negativa problem eller uppgifter, vilket i sin tur har lett till att jag har ruckat på rutiner som faktiskt spelar en stor roll för din diabetesbalans. Ofta handlar det om banala saker som att kontrollera ditt blodsocker innan du börjar äta och att du tar ditt insulin innan maten och inte efter.

 

När du har en stressig situation så är det även lätt hänt att du tillåter dig att ha ett högre blodsocker så att du ska kunna känna dig säker på att du inte drar på dig ett lågt blodsocker. Du försäkrar dig om att inte få problem just nu men försämrar ditt mående och hälsa på lång sikt.

Ta reda på vad som är orsaken till stressen…

Vill man leva länge och bra är faktiskt din diabetesbalans det viktigaste du har att tänka på. Därför bör du försöka få balans på livet så fort som möjligt. Försök att analysera och ta reda på vad som är kärnan till stressen som du känner.

Trivs du inte med ditt jobb – se dig om efter annat att göra. Det kanske inte är lika välbetalt men väl värt att satsa på om du istället mår bättre. Det finns saker som just du brinner för, varför inte prova på det.

Det kan också vara små saker som vissa arbetsuppgifter som kanske kan göras på ett annat sätt. – För en öppen dialog med din förman.

Stress kan ju finnas även i hemmet eller din privata relation. Det viktigaste är att du analyserar och gör något åt saken. Lär dig att minska stressen.

Det finns hjälp att få både genom diabetesskötare/läkare, företagshälsovård, livsstilscoacher eller att läsa en självhjälpsbok för att få mera insikter.  Viktigt att du söker hjälp och berättar.

Ett annat tips är att schemalägga något som du upplever som kul regelbundet. Gå ut på cafe med en kompis, ta en löparrunda, läs en god bok eller ge dig tid till yoga eller liknande.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *