USWE:S Pace 12 vätskeväst – produkttest


Vätskeväst, behövs den?

Jag hör till dem som ofta slarvat med att dricka när jag är ute på långpass. Detta har ofta lett till illamående pga vätskebrist, speciellt på mina pass över 2,5h. För att upprätthålla energi och fart under långa pass behövs vatten. I tävling så finns det vätskestationer men i verkligheten på morgonpassen behöver du någon form av vätska att inta under passets gång. En del kanske tar en liten flaska i handen när de joggar iväg men det är kanske inte optimalt om du ska träna kvalitativt.

Jag har ju haft den tidigare generationens magvätskebälte med flera flaskbehållare och de fyller nog sin funktion vad gäller att forsla med sig dricka och att vara lättillgängliga, men de är inte bekväma och de skaver och rör sig åt alla håll när man springer.

Jag kunde hålla på en stund till men ni förstår säkert redan, den behövs!

USWE

Är ett svenskt företag som 2007 började tillverka vätskevästar och ryggsäckar för cyklister. På senare år har man även tagit fram och satsar på andra idrottsgrupper såsom trail och ultralöpare.

Från USWEs sida vill man att jag testar och berättar om känslan och fördelar och ev nackdelar med PACE 12 vätskevästen från en löpande diabetikers synvinkel.

Vad är viktigt?

Det som jag tycker är viktigt vid val av väst eller ryggsäck är hur den känns när du har den på. Den behöver sitta bra både när du står stilla och är i rörelse. Du vill ogärna ha en ryggsäck/väst som skumpar upp och ner eller sidledes. Många använder dessa ryggsäckar om de pendlar joggande till och från jobbet. Då precis som när du rör dig i naturen så behöver du ha en hel del med förnödenheter med dig. Även ombyteskläder kan vara bra att ha med sig. Mångsidig förvaring i olika fack är sådant jag tycker är viktigt.

En diabetiker har i tillägg många livsviktiga saker som behöver vara med. Insulinsprutor/insulinpump, blodsockermätare samt en hel del med reservkolhydrater att inta när blodsockret i kroppen sjunker. Det kan handla om geléer, dextro/siripiri stänger, paket med russin mm…

Beskrivning av känslan

I vätskevästen Pace12 får du en väst som sitter superbra. Den är lätt att ta på med ett knäppe framtill så är du färdig att springa iväg. Den hålls på plats vilket känns underbart när man rusar fram i skogen. USWE har en teknologi som de kallar ”NoDancingMonkey” och den syftar till just det, att hålla västen på plats när du springer. När du köper väskan så får du två flaskor att ha med dig, en på väster och en på höger sida. Båda flaskorna innehåller 5dl. Om en liter är för lite för din färd kan du köpa till vätskebehållare som du har i stora facket på ryggen. Västen är lätt och väger endast 320g.

Rören och munstycket är utvecklade så att du biter på munstycket och då pressas vatten automatiskt med hjälp av tryck. Bra system.

Trots att västen är lätt och ser liten ut så rymmer den ca 12 L.

Förvaringen i de olika fickorna känns mycket bra utfunderat. Det finns en ficka på högra sidan framtill som har dragkedja, medan motsvarande ficka på vänster sida framtill har liknande funktion med utan dragkedja. Dit kan man sätta exempelvis mobilen, eller blodsockermätare, energi mm.

Framsidan bjuder på stor variation med olika fickor här och där. Du kan lägga in geléer i axelfickorna som du lätt kan komma åt i farten.

På baksidan i mitten finns ett stort fack med dragkedja och ett fack på vardera sidan. Fickorna på sidorna har elastiska band som gör att man kan få plats med ombyteskläder och kanske en liten handduk. Fickorna och förvaringen baktill ,kommer du inte åt i farten utan du behöver ta av västen för att komma åt dem.

Säkerhet

Västen är utrustad med flera reflexer som gör att du som löpare är synlig och därmed säkrare om du rör dig i trafiken. 9 reflexer baktill och 2 framtill.

I högra fickan finns även en visselpipa ifall du skulle bli nödställd av benbrott eller liknande.

Sammanfattning

PACE 12 västen är mycket bra. Har inte lång erfarenhet av att använda västar men för mig känns denna helt komplett och fyller mina behov. Den kommer jag att ha stor nytta av när jag springer långt och i naturen.

#nodancingmonkey teknologin fungerar och västen hålls på plats. Den är synlig och har många fickor och fack för förvaring.

Priset ligger omkring drygt 1400kr eller 140€. Kan hitta kampanjer som ger den billigare men där omkring.

5 drickaflaskor av 5 möjliga!

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *