Veckans diabetestips – 5


Diabetes typ1 är en sjukdom som kan vara svår att få i balans och det är ett evigt mätande av blodsocker, men sedan behöver man följa upp resultaten och fundera när och vad som behöver justeras…här har du en jätteresurs i och med din diabetesskötare och årskontrollerna med läkare.

Årskontroller och träffar med diabetesskötare

Mitt femte tips som underlättar och gör vardagen stabil är möjligheten till årskontroller och att man har möjlighet till regelbundna träffar med diabetesskötare. Frågar du mig så är detta ett av det viktigaste om du ska få din diabetes att fungera. Att ha en diabetesläkare och skötare att bolla dina diabetesfrågor med, som lyssnar och som du har förtroende för. Här har du som diabetiker verkligen en nyckel. Självklart så kommer man att bli ifrågasatt om man gör fel saker som de som professionella ser att du som patient inte mår bra av. Jag har varit på diabetesläger och träffat många diabetiker som har dåliga erfarenheter av sina diabetesvårdare. Det är verkligen synd. Men man ska tänka också på att man alltid är två parter som ska bidra vid ett diabetesvårdsamtal. Man skulle ändå hoppas att alla skulle känna att det är av nytta att gå på kontroller och att det inte ses som en bestraffning.

Tidigare har jag i ett inlägg förklarat vad man har att vänta av en årskontroll i diabetes och varför det är ”the key to success” Läs inlägget här.

Det är viktigt läkaren kontrollerar och går igenom det som ska genomgås under en årskontroll. Fötterna har i Finland varit i fokus på sista tiden.

Med diabetesskötaren kan du ta upp saker som bekymrar dig, få info om vad som kan hända om du missköter dig, få information och förslag på ny medicinering och bättre hjälpmedel som kommit på marknaden. Du kan följa med och gå igenom dina kurvor från cgm eller freestyle libre eller från annan leverantör samt fundera på var och vid vilken tidpunkt det kan vara bra att justera din basaldos i insulinpumpen.

Använder man den resurs man tilldelas på rätt sätt så är den guld värd. Gå på dina diabeteskontroller väl förberedd och glad i hågen så kommer allt att bli bra.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *