Veckans diabetestips – 1


Under de närmaste veckorna tänker jag varje vecka presentera ett tips på hur du kan göra för att sköta din diabetes eller leva länge samt förebygga att du får följdsjukdomar. Det finns saker att tänka på som spelar roll.

Diabetesvården har gått framåt enormt mycket under min livstid och idag finns det väldigt bra möjligheter att ta väl hand om sin diabetes och följa upp den. Att mäta blodsockret och hålla koll hör ju till det mest elementära och viktiga men det finns annat att ta fasta på också som kan ha en stor förebyggande effekt på lång sikt.

Diabetes är en kärlsjukdom och med diabetes typ 1 kan ditt blodsocker svänga kraftigt från högt till lågt. De höga värdena påverkar din kropp på ett negativt sätt. Kärlväggarnas funktion försämras av de höga blodsockervärdena.  Det som händer är bl.a. att kärlen får sämre cirkulation och syresättning.

Man ser även förändringar i blodfetternas sammansättning i kärlväggarna. Detta leder sammantaget till att efterhand kan förträngningar och åderfettning uppstå i kärlen. Även proppbildning ökar och kroppens förmåga att lösa upp blodproppar minskar pga ett högt blodsocker.

Som diabetiker löper du en fördubblad risk att råka ut för hjärtsjukdomar eller strokes.

Så här minskar du risken:

  • Om du använder tobak –> SLUTA

  • Håll blodtrycket på 129/79 eller under

  • Diskutera med läkare om ditt kolesterol är högt. Rödristabletter är naturligt och sänker ditt kolesterol. Kan köpas i hälsokostaffärer. Även statiner kan behövas om det inte fungerar. Konsultera med din läkare.

  • Gör hälsosamma vardagliga val – ta trappan, cykla, promenera etc.

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *