Att resa som diabetiker


Resa med  diabetes – Vad behöver man tänka på?

När du ska ut på en resa och har specialbehov och mediciner kan det vara värt att ta reda på lite saker innan du beger dig iväg till flygfältet. Diabetes finns över hela världen men olika länder har olika regler och lagar gällande införsel av mediciner. Vill du veta exakt vad som gäller i landet du ska åka till gör du klokt i att kontakta respektive lands ambassad.

Diabetesresenärens ABC…

  1. Innan resedatumet behöver du se över att du har pass och visum men sedan behöver du se över ditt diabetesförråd. Som diabetiker med insulinpump behöver man kontrollera att man har tillräcklig mängd reservoarer och infusionsset. Kontrollera att du har primärinsulin som i mitt fall är Novo rapid. Min reservinsulin har jag i engångspennor av lantus och humalog. Lämna inte apoteksbesöket för nära inpå resan eftersom i värsta fall kan apoteket ha brist på just den medicinen (har hänt enstaka tillfällen på Åland).
  2. Blodsockermätare eller avläsare med reservsystem. Jag har vanligen Freestyle libre men använder även CGM via min insulinpump från Medtronic samt givetvis blodsockermätare. Att kunna mäta blodsockret är nog jätteviktigt även om de flesta ”vana” diabetiker antagligen kan gissa sig till vad de ungefärligen har i blodsocker i nödfall.
  3. Det är bra att ha med ett intyg över att du är diabetiker och att du använder en insulinpump från en specialistläkare med stämpel och allt. Både på engelska och svenska. Vidare är det även bra att ha recept över de mediciner du har samt en läkemedelsförteckning.
  4. Åk inte utan reseförsäkring!! Om du blir av med ditt insulin så finns det ofta att få tag på i de flesta länder men det kostar och många länders sjukvårdssystem tar inte ens emot dig om du inte har en giltig försäkring. En gång på resa i Thailand blev jag av med mitt insulin och fick då åka till sjukhuset som höll en hög standard. Efter att jag hade genomgått kontroll av försäkringar och försäkringsbolaget hade kontaktats så fick jag träffa läkare som skrev ut recept och sedan fick jag ut nytt insulin.
  5. Tänk på att alla flyg inte serverar mat på flyget, trots att flygtiden kan vara lång. Om du är osäker så ta med dig något ätbart så att du klarar flygresan.
  6. Du vill förvara ditt insulin i handbagaget eftersom temperaturerna i väskutrymmet kan förstöra ditt insulin.
  7. När du flyger så tenderar blodsockret att stiga eller insulinbehovet i kroppen stiger. Kan nog inte förklara detta bra vetenskapligt men jag brukar höja basalinsulinet till 110%. Dels sitter du ju stilla och ofta blir man kanske bjuden på något men ändå är min erfarenhet att blodsockret inte hålls stabilt.
  8. Ett diabetesarmband med info om din sjukdom eller tatuering som informerar är alltid att föredra om du ska ut på resa.
  9. Med insulinpump blir man ofta ”extra” kontrollerad i säkerhetskontrollen och det är bara att ha tålamod så går allt bra. Den ger ibland utslag i metalldetektorn och de tar ofta sprängämnesprover på den.

                                                                           Njut av resan

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *