Tankar om långtidsvärdet/HbA1c


För mig ligger det mycket känslor i långtidsvärdet/hba1c. Som diabetiker är detta värdet ett bevis på hur bra din blodsockerbalans är. Jag har som ungdom inte haft en bra balans och på något sätt har jag aldrig känt mig bekväm när jag har träffat andra diabetiker och diskuterat detta. Känslan av skam har nog funnits med i bilden…

Vad är HbA1c?

HbA1c är ett mått på din blodsockerbalans de senaste 3 månaderna. Mest betydelse har de 2 senaste månaderna men även den tredje månadens balans är av betydelse för hur HbA1c slår ut. HbA1c anger inte medelvärdet av ditt blodsocker utan det måste räknas enligt följande tabell.

Så om vi utgår från tabellerna ovan så har jag nu ett långtidsvärde på 7.9%, vilket med nya sättet att ange långtidsvärdet blir 72. Detta motsvarar då ett blodsockermedelvärde under de senaste tre månaderna på 11mmol/l. Mitt mål är att komma ner till 7,0%.

Men att ha ett bra långtidsvärde kräver nog en viss disciplin. Att regelbundet kontrollera ditt blodsockervärde, planera och fundera på vad du stoppar i dig. Nyckeln till ett bra värde är nog att vara noga att kontrollera blodsockret främst strax innan måltid och att du faktiskt ger kroppen insulin innan den första tuggan av maten. Detta låter ju lätt.

För min egen del så ser jag att jag har möjligheten att ha nästan ett perfekt blodsocker. Men det kräver att jag ägnar ganska mycket fokus åt min diabetes. Därför ser jag när det blir stressiga perioder på jobbet så släpper man fokus och balansen blir lidande och det inverkar snabbt på långtidsvärdet.

Även motion och fysisk aktivitet spelar en avgörande roll. I de perioder där jag av någon orsak behöver prioritera bort den fysiska aktiviteten så blir även balansen dålig. Allt hänger samman på sätt och vis.

HbA1c och risk för komplikationer

Med ett förhöjt HbA1c ökar risken för att utveckla olika komplikationer. Ett optimalt riskfritt HbA1c ligger på 48, dvs ett snittblodsocker på 7,8mmol/l.  Komplikationer kan drabba både typ1 diabetiker och typ2 diabetiker, men det är vanligare hos typ1 diabetiker. Detta beror på att typ1 diabetiker insjuknar ofta tidigare och lever längre med sjukdomen, den är även svårare att kontrollera för en typ1 diabetiker.

Under ungdomstiden så ville man ju leva som alla andra och tyvärr hade jag inte högsta prioritet på att mäta blodsockret så ofta som jag borde. Det har ju förstås med att man behöver hitta motivationen till den extra ansträngningen. Den hade jag inte då. Mitt långtidsvärde under den tiden var inte bra, som högst mätte jag 11,5 i Hba1c vilket motsvarar ett snittblodsocker på 16,9.

Då vid 20 års ålder började jag få ögonbottenförändringar. Det var då som jag började få mig en och annan tankeställare.

Andra komplikationer som man kan råka ut för är förlorad känsel i tår, problem med njurar och nerver. Vid dålig balans kan man även märka att sår inte läker lika bra som tidigare.

Freestyle Libre är ett utmärkt hjälpmedel

I december fick jag möjligheten att börja använda Freestyle Libre från företaget Abbott. Den är revolutionerande på många sätt eftersom den har en sensorfunktion som gör att du inte längre behöver använda bloddroppar på en sticka. Sensorfunktionen fungerar dessutom i 14 dagar vilket är mycket bra.

I programvaran kan du ladda ner fina användbara rapporter och även ett uppskattat HbA1c vilket enligt min diabetessköterska ska vara tillförlitligt. Man skulle önska att alla fick denna möjlighet. Sedan jag fick den så har mängden mätningar varit minst 8 ggr per dag. Detta i sin tur ger en bra grund för att få ett optimalt HbA1c.

Hitta din källa till motivation

För mig var det inte tillräcklig motivation av tanken att jag själv kan råka ut för komplikationer. Inte under ungdomstiden i alla fall. Det var egentligen först när jag bildade familj som perspektivet och motivet blev bättre. Jag ville ju inte att mina barn skulle växa upp utan far. De är nog min största källa till motivation gällande mina insatser för min egen hälsa och min diabetes. Därför är jag idag väldigt motiverad att må bra och att ha en blodsockerbalans som är så bra som möjligt. Alla behöver hitta sin källa för utan att vara motiverad så går det inte.

Samtidigt har även intresset ökat att engagera mig och göra insatser för diabetes. Jag startade min blogg för att visa att allt är möjligt som diabetiker.

Vi har alla vår diabetes i vår hand – vi själva sitter bakom ratten och styr.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *