Skidkläder – en del av skidupplevelsen


 

I vinter har jag gett mig in i längdskidåkningsbranchen och är därför glad över att kunna dela mina tankar om Craft sportswear kläder för skidåkare. Jag har deltagit i två lopp denna vinter, Engelbrektsloppet och Vasaloppet. Båda ingår i Svensk klassiker och Engelbrektsloppet fick fungera som en bra genomkörare inför Vasaloppet. Bra skidkläder är inte ett måste, men det bidrar nog till att skapa de bästa förutsättningarna.

 

Craft sportswear – ett svenskt varumärke med sätet i textilindustristaden Borås. Grundaren Anders Bengtssons idé var ursprungligen att utveckla underkläder, som driver bort fukt från huden under fysisk aktivitet. Craft började med tekniska underställ och senare utvecklades principen med tre skikt. Två skikt av isolering och fukttransport samt ett yttre skal för skydd. Idag är företaget en av de ledande i att erbjuda träningskläder för grenarna löpning, triathlon, cykel och längdskidåkning.

Historia

År 1973 började Anders Bengtsson utveckla ett bottenlager med material som transporterade fukt bort från huden.

Bengtsson testade hans produkt genom att  väga produkten efter  träningspass. Han använde polyesterfiber, som endast absorberar ett minimum av fukt. Varumärket Craft och Sweden grundades officiellt 1977.

Varumärket övergick att tillhöra New wave Group 1996.

Craft race jersey

Denna tröja är tillverkad i elastisk polyester och har bra fukttransport. Den fungerade väldigt bra i mina tävlingar detta år. Både i Engelbrektsloppet (60) och i Vasaloppet (90) skidade jag med denna. Innan för använde jag ett tjockare underställ. Fungerar nog bra även i kall temperatur men då med fler lager underställ. Speciellt Vasaloppet varierade i temperaturer från -8 – 0. Kroppen hölls hela tiden varm och torr vilket visar på god kvalitet.

Den ergonomiska designen gör att tröjan formar sig efter dig. I skidåkning är det viktigt med rörligheten och att kläderna inte begränsar skidåkaren. Tröjan och hela dräkten från kraft är ju elastisk och väldigt flexibel så även där är jag väldigt nöjd.

Craft Active extreme 2,0 Gore windstopper boxer shorts

 

 

Dessa tunna och lätta boxerkalsonger har Windstopperpaneler i utsatta områden och ger därför ett bra skydd mot vind. De har även bra vattenavstötande egenskaper som gör att dem till ett viktigt lager.

 

 

I årets Vasalopp var det kalla vindar uppe på fjällen de första 30km speciellt. Detta område hölls varmt hela tiden. Är du ute i kalla och blåsiga förhållanden så är detta en bra investering. Jag använde även funktionskalsonger under.

 

Craft Intensity Glove

 

Här är ett par fina skidhandskar i svartvitt. De är tävlingshandskar och är tunna och sitter bra runt fingrar och händer. Som värmande handskar har de inte jättebra egenskaper och det förutsätter att skidåkaren kör intensivt och stakar på för att hålla värmen i händerna. Som diabetiker så blev handskarna, under det kallaste partiet av Vasaloppet, för tunna. Detta är givetvis väldigt varierande från person till person. För många med bra blodcirkulation ut i yttre extremiteterna fungerar handskarna perfekt. Insidan av handskarna är av sådant material som ger ett bra grepp om stavarna och det går även att manövrera pekskärmen på din smartphone.

 

Craft Intensity Vest

Vid  blåsigt kallt väder samt före och efter tävling är det bra att ha en vest att dra på sig. Craft Intensity Vest  är framtagen för att ge skidåkaren bästa möjliga komfort och prestanda under träningspassen. Den är gjord av vindtätt material med mycket god ventilation och fukttransport. Den är försedd med reflekterande detaljer och har blixtlåsfickor.

Den följer kroppen och är konstruerad att ge maximal flexibilitet gällande rörelser. Ett nödvändigt komplement till din skidutrustning kort och gott.

 

Det som är viktigt att ha med sig i sammanhanget är att Craft gör många olika modeller av skiddräkter. Detta raceställ är givetvis inte av samma kvalité som svenska landslaget använder. Men hela deras kollektion både för världseliten och hårt satsande motionärer är av toppklass. Att ha bra skidkläder är för vissa väldigt viktigt medan det för andra inte är lika viktigt. För mig så betyder det mycket att veta att man har kläder som man kan lita på och som fungerar i våra väderförhållanden. Crafts kläder har förutom sin fenomenala funktion även vackra mönster, färger och en fin design, vilket kan göra dig lite snabbare i spåret. Skidupplevelsen förbättras med Crafts kläder.

Här kan du läsa mer om crafts produkter eller beställa enkelt via nätet.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *