TomTom Runner2 and Cardio + music


IMG_8929

Jag känner mig väldigt priviligerad som får möjligheten att prova pulsklockor för att bilda mig en uppfattning av hur bra dessa klockor är. Jag får dessutom möjligheten att dela med mig av min kunskap vilket är ännu bättre. Här presenterar jag TomToms nya Runner2 Cardio + music.

TomTom släppte under senhösten en ny modell som jag har fått möjligheten att prova i 3 veckor.

Runner2 Cardio + Music

 • 24/7 aktivitetsregistrering (steg, kalorier, tid och längd på aktiviteterna etc.)DSC_0158
 • Sömnregistrering
 • Multisport träningsregistrering
 • GPS-klocka

Jag är en löpare och har endast utvärderat klockans funktionalitet vid pulshöjande aktiviteter i löpträningen. Klockan har flera olika sportprofiler så som jogging, cykling, simning, springband, styrketräning, freestyle, stoppklocka.

Överlag fungerar klockan väldigt bra och jag är nöjd med den.

Utseende och känslan på handen

Många har beskrivit klockan med orden klumpig, något jag inte håller med om. Den har en bra storlek som gör skärmen tillräckligt stor. Den sitter bra på handleden. Armbandet finns att fås i en bredare modell och en smalare modell beroende för hur din handled är utformad. Klockan är löstagbar från armbandet. Detta är något som en del tidigare pulsklockor jag använt fallerat på.  Armbanden nöts och går förr eller senare sönder. Med denna modell behöver du inte oroa dig för detta. Går armbandet sönder så beställer endast armband vilket inte kostar skjortan. Du kan också välja bland flera olika kulörer på armbanden. Svart är kanske ganska diskret, men jag tycker att det gärna får vara någon skrikig färg.

Armbandet har gjorts förbättringar på redan under denna korta tid som klockan varit ute. Armbandet har en egen lösning på knäppningen. De använder sig nu av en 6-pigg lösning som gör att 2 piggar fäster armbandet på 3 ställen vilket gör att klockan inte har veck mot huden, men den sitter även väldigt bra.

Komma igång med din TomTom

Du behöver en pc eller mac för att kunna börja använda denna klocka. Du behöver installera appen TomTom – My sports. Här gör du nödvändiga inställningar som gick ganska fort och det var inte svårt.

Med hjälp av appen kan du sedan enkelt ladda musik t.ex. från iTunes direkt till din klocka. 3 GB musik motsvarar ca 500 låtar vilket är revolutionerande. Har inte sett denna funktion hos andra tillverkare tidigare. Fördelen med detta är att du enkelt och trådlöst får musik i dina öron. Jag använder bluetooth hörlurar från Urbanista och klockan hittar hörlurarna på bara någon sekund.

Det svåra med musikspelaren är att det är svårt att komma åt att byta låt i spellistan under träningspasset om du vill göra det. Men om du planerar och väljer bara den musik som du vill lyssna till och ställer in på ”shuffle” så funkar det prima.

Med klockan följer ett album med Ministry of sounds – running trax.

I appen kan du ladda in dina prestationer för att göra en djupare analys av de värden som har registrerats under din träning. Du får där information om:

 • stegfrekvens steg/minSkärmavbild 2016-02-25 kl. 00.43.15
 • avstånd (km)
 • varaktighet
 • förbrukad energi (kcal)
 • tempo (min/km)
 • höjd
 • puls
 • karta över det område du sprungit
 • mellantider
 • tid i de olika pulszonerna (5 zoner)
 • Jämföra olika värden mot varandra ex fart – puls

 

 

Registrering av puls

Den har en optisk hjärtfrekvens sensor som mäter din puls under träning. Detta gör att du inte behöver ha ett pulsbälte runt bröstkorgen. Jag tycker att det var skönt att inte behöva ha ett extra bälte. Det finns dock möjlighet att köpa ett externt pulsbälte som tilläggsutrustning. Jag testade klockan endast med min träningsform, löpning. Jag kontrollerade pulsen med en annan klocka och såg att pulsmätning för löpning fungerade väldigt bra och pulsregistreringen var väldigt exakt.

Under din träning registrerar klockan i vilken pulszon du tränar. Hur mycket tid du spenderar i varje zon.

5 zoner

 • Zon 1 – Lätt
 • Zon 2 – Fat burn
 • Zon 3 – Kondition
 • Zon 4 – Fart
 • Zon 5 – Sprint

Registrering av sömn

Pulsklockan registrerar även din sömn men detta är en verklig grundfunktion som inte ger dig någon information om hur bra du sover eller hur kvalitativ din sömn är. Den mäter antalet timmar du sover.

Batteri

Batteriet laddas med en specialkoppling med 4 taggar som enkelt fästs i din klocka och kopplas genom USB till din dator. Den laddar IMG_8963snabbt och batteritiden varierar beroende på hur mycket du använder olika funktioner mycket eller lite. Men 4-5 dagar håller den för mig.  Batteriet är med andra ord helt OK.

GPS

På ca 10 sekunder har klockan lokaliserat satellit och meddelar att den är redo.

Alarm och Nattbelysning

Alarm kan programmeras men endast ett åt gången. Så vill du snooza på morgonen rekommenderar jag en annan väckning.

Klockan har funktionen nattbelysning som innebär att klockan lyser under hela din träning. Detta kan vara bra, men det drar lätt ditt klockbatteri tomt. Det är annars relativt lätt att få tillfällig belysning genom att lägga handen över skärmen. Detta fungerar inte om du har handskar på.

Här presenterar jag klockan och dess funktioner i korthet:

Klockan är cool och den fungerar väldigt bra. Rekommenderas varmt av SpringMats.

TomTom –  Runner 2 Cardio + Music prisad på ISPO

TomTom Runner 2 knep den presigefyllda utmärkelsen årets produkt i kategorin Perfomance!

Trots att TomTom är relativt nya på marknaden inom sportsegmentet tog de hem priset ” PRODUCT OF THE YEAR PERFORMANCE”, priset gick till TomTom Runner 2 ” Cardio +Music som prisas för sin musikspelare och 24/7 aktivitetsmätning.

TomTom Runner 2 är TomToms nya GPS- klocka med inbyggd musikspelare. Förutom 3GB utrymme för musik har sportklockan inbyggd pulsmätare och en inbyggd aktivitetsmätare som mäter steg, distans, kalorier och sömn.

Rekommenderat pris 2,399 SEK.

ISPO är Europas ledande sportfackmässa. ISPO Awards utnämner årets bästa sportprodukter och lyfter fram de som ligger längst fram vad de gäller funktion, innovation och design.

Läs artikeln här

Kommentera/dela gärna.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *