Sjukdomen som i folkmun kallades ”sockret”…


IMG_8990

Diabetes är en sjukdom som de flesta människor kommer i kontakt med, antingen att de insjuknar själv eller att någon människa i deras närhet drabbas. Min far hade diabetes och jag fick sjukdomen i delvis i arv, antagligen. Det som jag kommer ihåg är att när vi var unga och min far pratade om diabetes så pratade han om att han hade ”sockret”.

Om du fick diabetes för 80 år sedan hade du inte de bästa hjälpmedlen och medicinerna. Då var det väldigt vanligt att man inte levde så länge och att man utvecklade komplikationer. Mycket har hänt i forskningen runt diabetes och idag kan du leva som nästan vilken annan människa som helst. Men det krävs självklart mycket av den som insjuknar och ställer höga krav på både den sjuke och dennes familj.

”Sockret”

När vi pratar om diabetes, menar vi vanligen diabetes mellitus. I folkmun kallas diabetes för sockersjukan och många diabetiker har genom tiderna kallat sin sjukdom för ”sockret”. Jag har aldrig reflekterat över detta trots att jag hört det nämnas ett flertal gånger. Det var först när jag läste det i en bok som det slog mig.

Namnet kommer av att sockret i urinen hos en obehandlad diabetiker ger urinen en söt smak. Tidigare i historien så var detta den enda möjligheten att avgöra om du har diabetes eller inte, att smaka på urinen. Smakade det sött visste man att det är diabetes patienten har.

Diabetes Mellitus

Ordet mellitus kommer från grekiskans melli, som betyder honung.

IMG_8949

Folksjukdomen diabetes

Diabetes kan idag räknas till en av våra vanligaste sjukdomar och speciellt i Finland och Norden är den väldigt förekommande. Jag har ofta funderat på vad detta kan bero på. Det är ju egentligen ingen som kan säga med säkerhet varför sjukdomen är vanligast i just Finland. Det man vet är att sjukdomen går i arv. Varför är det inte lika vanligt på andra sidan jordklotet? Jag är övertygad om att det har med vad vi äter att göra. Något i vår näring, ett födoämne som vi äter eller dricker mycket av i Finland.

Diabetes kan idag liknas vid en slags epidemi. År 1985 hade 30 miljoner människor världen över diagnosticerats med diabetes. Här ryms både de med typ 1 diabetes och typ 2 diabetes. Tio år senare var siffran 135 miljoner. En rapport från WHO från 2000 anger att ofattbara 177 miljoner människor har diabetes. Om denna ökning fortsätter kommer vi att ha runt 300 miljoner människor med diabetes på jorden år 2025.

Enligt diabetes tidningen i Finland

I det senaste nr av diabetestidningen i Finland ser vi dock att diabetikerna i Finland har blivit fler även under 2015. Men det finns en aspekt som ändå kan ses som ett framsteg.

  • De senaste åren har antalet nyinsjuknade diabetiker inte ökat. Tvärtom har de minskat ganska markant.

Toppen nåddes 2011 när antalet diabetiker, som fick sin medicin ersatt av FPA, var nästan 33400. Ifjol fick  ungefär 24700 personer rätt till specialersättning. De nya fallen av läkemedelskrävande diabetes har alltså minskat med ungefär 9000 årligen.

Totalt sett ökar diabetikerna fortfarande eftersom det insjuknar fler i diabetes än det dör diabetiker. Detta beror på att behandlingen av diabetes är så pass bra att vi lever länge nu.

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *