Varför springer vi?


historisk_springare

Varför springer vi människor? Är löpning något för alla?

Det är ca 5 år sedan löpboomen slog igenom i skandinavien. Det var då som många vaknade upp och inspirerades av utmaningen att genomföra ett marathon eller ett triathlon mm. Det uppmärksammades i tv och radio hur enormt intresset att delta i stora motionslopp hade blivit.

Historiska aspekten

I boken ”Born to run” av Christopher McDougall berättas det om en grupp med indianer i Mexico som, trots att de saknar dyra skor och annan västerländsk ”nödvändig” utrustning, anses vara snabbast i världen på ultralång löpning. Boken gjorde att intresset för barfotaskor blev stort och den trenden hade nog en uppviglande men också en utvecklande effekt på skoindustrin. Boken har även ett underliggande budskap som syns redan i titeln: Vi är födda till löpare.

Även på 1700- talet i Tyskland hände det att en ung flicka dödade sitt eget barn i djup förtvivlan och skam över att ha blivit gravid utan att vara gift. Ogärningen uppdagades och hon arresterades och dömdes till avrättning på offentlig plats. När dagen kom då kvinnan skulle avrättas så fördes hon genom staden så att hela staden kunde beskåda henne. Många tyckte att det var förfärligt att en så förtjusande kvinna skulle behöva mista livet. En förnäm kvinna som blev starkt gripen av situationen uppsökte furst Johann Friedrich Karl von Onstein för att be honom om att bevilja kvinnan nåd. Denne skrev ett nådebrev och tillkallade sin snabbaste budbärare för att han skulle föra fram budet till domaren. Även budbäraren rördes av att i hans hand vilade ödet för en kvinnas liv, och han sprang som aldrig förr mot staden. Vid stadsporten ropade han ”nåd, nåd!”, och ropet bars vidare till domaren. Domaren hörsammade nådebegäran och befallde att kvinnan skulle friges. Kvinnan svimmade i armarna på prästen. Budbäraren blev dagens hjälte och bars i triumf genom staden, och fursten gav honom en riklig belöning. Men i sin bävan att inte hinna fram i tid före avrättningen förtog han sig så till den grad att han kort efter händelsen insjuknade och dog, till allas sorg.  (Löpning, Gotaas)

Historierna genom tiderna är många och de vittnar om att löpning alltid har varit viktigt. I tider då vi inte haft annan kommunikation har vi använt oss av budbärarare. Budbärare hade ofta diplomatisk immunitet även i krigstid då de skulle förmedla viktiga beslut mellan de olika folkens härskare. Löpare förmedlade på denna tid alla typer av nyheter och meddelanden, men även matvaror fraktades långa vägar till fots.

Redan under 1400- talet i Mellaneuropa kunde folk livnära sig på att vara fast anställda löpare.

Varför springer vi idag?

Varför löpning är så populärt idag? Idag så är vi väl medvetna om att det samhälle som vi byggt upp bidrar till att vi är inaktiva. I dagens Vasabladet kunde man läsa om att Finland, av alla länderna i Skandinavien, är det land där fetma är vanligast förekommande. Finland ligger också i topp i att flest personer röker. Vi behöver röra på oss med andra ord.

Jag springer för att jag mår bra av att röra på mig. Jag orkar bättre med vardagen, gör av med stress och håller mig som regel friskare. Bättre motståndskraft. Jag springer också för att det är utmanande och du får hela tiden tävla med dig själv och pressa dig själv så mycket det går. Löpningen är en motionsgren som passar även de flesta personers liv och tider. Jag har hela livet varit aktiv, tidigare som fotbollsspelare. När jag skaffade familj blev det svårt att tvinga familjen att följa hela fotbollslagets tider, vilket gjorde det ohållbart. Då hittade jag löpningen.

Jag inspireras och motiveras även av att ha stora tävlingar som Stockholm marathon att se fram emot. Alla behöver ju en hobby.

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *