Håll koll på dina framsteg


Skärmavbild 2015-12-23 kl. 13.43.12

Målet med din träning kan se olika ut, men oavsett vad målet är så handlar det om att förbättra din prestationsförmåga.

Begreppet prestationsförmåga förknippar vi vanligen i sammanhang där vi pratar om att få bättre kondition, att klara av en viss distans på en viss tid eller att få kroppen att förbränna mer energi för en viktnedgång.

För att jag ska hålla mig fokuserad på träningen och för att hålla motivationen uppe så hjälper det att jag har ett konkret mål att sikta mot. För mig handlar det om t.ex. stora evenemang som Stockholm maraton. Detta kan se olika ut från löpare till löpare men för mig så betyder detta att jag väljer att planera min träning så att jag når upp till minst ett marathon per vecka. Det innebär att jag väljer 2-3 nyckelpass per vecka.

Att träna för träningens skull kan för vissa vara tillräckligt, men det blir mycket mer motiverande om man fokuserar på att faktiskt bli en bättre löpare och att prestera bättre. Du vill att din träning ska ge dig bättre resultat.

Coopers löptest

En klassiker när det kommer till att kontrollera din framgång som löpare är Coopers test. Testet uppkom på 1960-talet av Kenneth H. Cooper som utvecklade testet för att användas inom militären. Testet går ut på att du under 12 minuter ska springa så långt som möjligt. Cooper menade att sträckan som personen hinner springa är nära sammankopplad med, och därmed ett mått på, personens syreupptagningsförmåga.

Den bästa platsen att utföra Coopers test på är en löpbana, men du kan även springa på en trottoar eller vägren och mäta upp sträckan med hjälp av GPS. Det du bör undvika är hinder såsom rödljus och kraftiga uppförsbackar.

Så här gör du:

  1. Värm upp ordentligt och stretcha lätt.
  2. Spring så långt du orkar på 12 minuter.
  3. Se vilket konditionsvärde du fick. (se tabell nedan)
  4. Upprepa testet i slutet av varje träningsperiod för att se vilka framsteg du har gjort med din löpning.

Coopers test2

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *