Bastu – är bra för själen


IMG_8702

Jag vet inte om det är för att vi är finnar och det hör till att gilla bastubadande, men vi i vår familj har funnit detta fenomen vara svårt att vara utan.

Det handlar ju alltid om vad man är van med och både jag och min fru är uppväxta med att man ska bada bastu. Vara naken och avskalad i en varm och rofylld miljö. Stressen försvinner och man känner sig renare än någonsin. Helt naturligt tycker vi.

Sedan så är det ju lite upp till bevis speciellt om man badar bastu med andra att man bör visa att man är finne och kan bada bastu ordentligt. Bastu ska vara varmt. Jag har aldrig förstått de som vill sitta och läsa dagstidningen i bastun.

Sedan hör det ju till att man tar sig en kall dryck när man kommer ut ur bastun och ifall det finns snö på marken så är vi inte främmande med att ta oss en tur rullande runt i snön.

Att ta bastun för given

För oss har bastun alltid varit en självklarhet, vare sig vi har varit på sommarstugan eller hemma. Men för 4 år sedan så flyttade vi till Nordnorge till en kommun som heter Melöy. Där var det inte lika självklart att man hade bastu i huset, även om det också förekom. Där saknade vi bastun enormt och for på långa bilturer till simhall med bastu som låg 100km bort. När vi hade bestämt oss för att flytta till Finland igen så hade vi två kriterier på boendet. Vi ville ha ett garage och en bastu och det hittade vi.

Inget liv utan bastu kort och gott.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *