TomTom Adventurer – för den äventyrlige, fria


Tomtom adventurer är den mest avancerade och den av tomtoms klockor som har flest funktioner. Under våren och sommaren har jag testat klockan otaliga timmar både i löpning men även i cykling, klättring, trail, i badminton, simning och längdskidåkning. Här kommer mina tankar om produkten.

Tidigare i år har jag gjort test på Tomtom Runner/Spark 3 och Adventurer är en vidareutveckling av den.

Här kan du läsa om Spark 3.

Adventurers målgrupp är friluftsmänniskan och den mer äventyrlige motionären. Den är mer tålig och har fler sportlägen samt höjdmätning via barometer. Den här modellen har också kompass som är bra för friluftsmänniskan.

Kort beskrivning

Tomtom adventurer är en multisportklocka med inbyggd mätning och registrering av din aktivitet, hjärtfrekvens och sömn. Den har även en inbyggd mp3 spelare och kan lagra upp till 3GB musik som du kan höra på via bluetoothhörlurar. Allt detta fanns även med på Spark 3.

Det som skiljer adventurer från Spark 3 är att den har fyra nya sportlägen: Skidåkning/snowboard, vandring och traillöpning.

Precis som Spark 3 så har den även sportläge för löpning inne och ute, cykling inne och ute, simning, gym, freestyle och stoppur.

Simning

I sportläget för simning så är det anpassat för simning i bassäng och innan du börjar så ställer du in längden på bassängen. Den fungerar inte således på öppet vatten. Detta fick jag erfara i Vansbrosimmet.

Batteritid

Enligt beskrivning så har klockan en batteritid på 20h i vandringsläget. I övriga sportlägen ca 10h. Detta fick jag testat i Vätternrundan (300km cykling) då min adventurer registrerade 10,5h.

 

 

Karta, rundor och tävling

När du använder klockan i löpning, trail eller vandring så kan du se en karta som ritas när du springer. Den har funktionen så att du hittar tillbaka till starten. Du kan här även välja tävling då du tävlar mot någon av dina tidigare löparrundor och då får du kontinuerlig info om hur du ligger till. Du kan även ladda upp egna eller andras rundor när du besöker nya platser. En bra och användbar funktion.

I slalom och snowboardläget

När du använder klockan i sporter som slalom och snowboard så har den en funktion som känner av när du befinner dig i skidliften och du får massor med information om hur snabbt du åker, hur många varv, höjdskillnad mm.

 

 

Tomtom Mysports app –> Tomtom sports app

Tomtom gav ut en egen app och går nu från mysports appen. 

Appen håller reda på dina aktiviteter och dina trender. Du ställer in stegmål/dag, antal km t.ex. löpning/vecka eller månad. Du kan även lägga in ett viktmål och då håller den koll på din vikttrend i träningsperioderna. Du måste givetvis uppdatera vikten själv med jämna mellanrum. Överlag får man mycket information via appen, den fungerar lite som din tränare som säger när du har nått dina mål mm. I appen ser du som jag tidigare nämnde också dina trender, dvs jämförelser med hur fort du springer, hur långt du springer,  förändring i återhämtning.

Du synkroniserar och överför information från klockan via bluetooth till din smartphone.

Slutord

Jag har provat Tomtoms klockor i över 1 år nu och är väldigt tillfreds med hur de fungerar och hur de hjälper mig i löpträningen. Det är en klocka som inte är invecklad, med en knapp så är det bara att ladda klockan och ge sig iväg och träna.  Du får enkelt koll på pulsen från handleden. Intervallinställningar går snabbt att göra och gpsfunktionen kommer snabbt igång. Armbandet har en lite ny form som gör att klockan sitter ännu bättre på handleden om du frågar mig men det är ju väldigt individuellt och en smaksak. Färgen på klockan är orange-svart och den finns även i helsvart. Den ser ut som en sportklocka ska och ger dig en sportig look.

För mer information eller länkar till webb-butik tryck här

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *