Hoka – fantastisk löparkänsla


Har under december månad fått möjligheten att testa mina första Hoka löparskor. Här kommer mina tankar om skorna samt en beskrivning av Hoka skorna som fenomen.

 

Hoka löparskor

Hoka är ett relativt nytt skomärke inom löparindustrin. 2008 tog ultralöparen Nicolas Mermoud kontakt med tidigare VD:n för Salomon och berättade om sin ide. Det ledde till att de två skapade en sko med ny design och helt olik de tidigare löparskorna på marknaden. Målet var att skapa en sko som skulle göra att de långa loppen, som ultralöpare gör, inte sliter lika mycket på knän. Precis som mountenbiken flyter fram i terrängen med sina stötdämpande funktioner så skulle Hokaskon förmedla samma känsla.

Hoka one one som var den första modellen betyder ”dags att flyga” på Maori.

Teknologin

”The Hoka difference” består av 3 saker. En överdimensionerad mellansula med låg vikt, ”Meta-rocker” rullsuledesign som guidar foten in i ett barfotaliknande steg, oavsett var på foten du landar samt ”Active footframe” som ger stabilitet och håller foten på plats.

Hoka One One Challenger ATR 4 – beskrivning av känslan

Hokaskorna sitter väldigt bra på foten och jag provar Challenger ATR 4 på grund av att jag har en ganska bred fot med lågt hålfotsvalv. Jag är med andra ord ingen barfotalöpare.

Skon är skön och sulan ger mycket bra dämpning. Denna trailsko fungerar bra både i terräng (snö) och på landsväg. Den känns lätt, vilket är viktigt. Skon för män är 255g och motsvarande modell för kvinnor väger 221g. Skon har ett två skiktsnät som ska öka skons möjlighet att andas.

Hela upplevelsen är väldigt bra och skorna är just nu mina nya favoriter.

Löpningen flyter på bra både uppför och och nerför backe. Foten hålls bra på plats och är stabila.

Om du inte ännu haft äran att springa i Hoka så kan jag rekommendera det varmt.

Mera info om Hoka hittar du här.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *