Hjälp! Jag har fått diabetes. Del 2


Frågorna är vanligen många när man insjuknar i diabetes typ 1, oavsett om det är du själv eller ditt barn som insjuknar. Tar upp vanliga saker som man söker svar på som ny diabetiker.

Läs gärna del 1 här: Hjälp, jag har fått diabetes! Del1

Kommer mitt liv att ändra nu?

Mitt svar på den frågan är nog både JA och Nej. När du insjuknar i typ 1 diabetes så får du en kompis som kommer att vara med dig livet ut. Jag kallar den för en kompis för att det är bra att behandla din diabetes som en kompis. Du kommer att få lära dig mycket om dig själv och hur din kropp fungerar. Det som är bra med sjukdomen diabetes och orsaken till att jag svarat tvetydigt på den första frågan är att jag vet att i princip allt är möjligt, trots att du nu har en kronisk och möjligen en farlig sjukdom. Du kan springa maraton och bestiga berg osv.

Mitt motto är att inget ska vara omöjligt att göra! 

Det krävs dock att du vet vad du gör och är försiktig. Du behöver tänka igenom alla utmaningar och planera i förväg.

Ditt liv kommer att förändras på det sättet att du nu behöver dagligen kontrollera ditt blodsocker, många gånger.

Den allmänna rekommendationen är minst åtta gånger dvs. morgon och kväll samt före och efter alla måltider och intag. Detta har att göra med att ditt blodsocker ska vara så stabilt som möjligt, helst 4-8 mmol/l. Det är självklart inte en möjlighet att hela tiden hålla sig inom de ramarna. Du kommer stundvis att ha höga värden och du kommer även att lära dig känna igen låga värden. Du behöver sträva efter att minimera perioderna med dåliga värden. Om du mäter blodsockret ofta så kan du snabbt upptäcka ett högt blodsocker och kan korrigera det.

Speciellt låga blodsocker kan vara farliga för dig och därför bör du alltid ha med dig något som höjer blodsockret. Jag har ofta en stång med druvsockertabletter med mig och kan som första hjälp ta tre stycken.

Du kommer att behöva lära dig att människor runt dig behöver känna till att du har typ 1 diabetes. Därför informerar jag för det mesta nya människor och t.ex. nya arbetsplatser om vem jag är och vad de kan göra om jag blir för låg. Det är du skyldig dig själv och din omgivning.

I mångt och mycket är diabetes typ 1 en sjukdom där du kan leva ett relativt normalt liv och ditt liv förändras inte därför jätteradikalt. Sjukdomen kan nog leda till många sömnlösa nätter för föräldrar dock.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *