Hjälp, jag har fått diabetes! Del1


Många insjuknar i diabetes typ 1, varje år. Frågorna är ofta många och det kunde vara bra att ha en coach den första tiden. Här kommer ett litet Diabetes ABC, med vanliga frågor som en familj med ny insjuknad diabetiker ställer sig. 

De vanliga kännetecknen vid diabetes

Jag kommer ihåg när jag insjuknade i diabetes typ 1. Det var i Januari när jag var 13 år som det uppdagades. Trots att vi hade typ 1 i min familj så hade vi inte reagerat på att jag varje natt i en dryg vecka hade vaknat upp för att gå på toa 1-2 ggr per natt. Jag spelade fotboll och vi hade haft träning och efter träningen var jag ofantligt törstig och frågade pappa om vi inte kunde stanna till vid Citygrillen för att köpa något att dricka. Jag köpte någon läsk, (antagligen med socker i) och jag var fortfarande lika törstig efter att jag druckit upp innehållet i flaskan i rask takt. Då började min far reagera på symptomen och sa att vi behöver kontrollera blodsockret när vi kommer hem. Sagt och gjort. Väl hemma visade blodsockermätaren 24,5mmol/l. Vi åkte in till hälsocentralen för vidare blodprov men snabbt fick vi bekräftat att jag hade insjuknat i typ 1 diabetes.

Just de här kännetecknen tror jag är vanligast. Föräldrar bör reagera om barnen eller de själva måste kissa ofta och om de är ovanligt törstiga. Oftast är blodsockret högt vid insjuknande.

Behöver familjen ändra kost nu?

Vanlig husmanskost är bra för alla människor. Även de som inte har diabetes. Som diabetiker så lär du dig att börja räkna kolhydrater och utifrån hur mycket kolhydrater du har på tallriken så beräknar du ditt insulin. Alla är olika och man behöver pröva ut vilken insulinkänslighet man har. I början är det även vanligt att du som diabetiker har egen produktion av insulin t.o.m. ett år efter att du insjuknat. Jag kommer ihåg att jag efter insjuknandet kunde lägga måltidsinsulinet åt sidan i några månader och bara ha långverkande insulinet. I princip kan du äta vad som helst, dvs är det tårtkalas eller roliga timmen kan du äta det som andra äter men kanske inte i lika stor mängd och du behöver ta insulin för att undvika ett högt glukosvärde. Det är svårt att beräkna dock hur många kolhydrater det är i godis eller bakverk så det gör definitivt att blodsockerbalansen lätt kommer i gungning.

Har jag fått typ 1 diabetes för att jag ätit för mycket godis?

Detta är en stor missuppfattning som inte alls är sant. Det handlar inte om vad du har ätit som ung.

Vad ska jag göra om diabetikern blir låg och hamnar i medvetslöst tillstånd.

Detta är något som en typ 1 diabetiker riskerar dagligen. Blodsockret kan pendla från högt till lågt. Människan är bara människa och ibland kanske man har doserat för mycket eller för lite. Är du fysiskt aktiv så behöver du hålla kontroll på blodsockret med jämna mellanrum.

Om du påträffar en diabetiker som har blivit medvetslös på grund av för lågt blodsocker så är det vanligt att diabetikern har ett krampanfall. Mitt tips är att du alltid har hemma flytande honung eller sirap och att du lägger sirap på fingret och lägger det på insidan av diabetikerns kind. På detta sätt sugs sockret i honungen eller sirapen snabbt upp i blodet och jag har själv varit med och erfarit att diabetikern vaknar redan efter några minuter. Givetvis är det bra att konsultera och ringa efter ambulans när detta inträffar. Lägg inte hårda saker som sockerbitar i munnen på en medvetslös person eftersom de kan komma i luftvägarna och kväva diabetikern.

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *