Formbesked 5 veckor till tävling


Kroppen känns tung efter en vecka med träning igen. Trots att idag är valborg så är tankarna delvis på morgondagens 3 timmars långpass. Är så glad att förkylningen är borta och att hälsenan verkar vara återställd. Nu är det bara att ta vara på sista månaden av träning och se till att komma i form.

 

 

DSC_0187När du tränar till ett maraton så är det många saker som kan gå snett. Du ska helst inte bli förkyld. När jag var yngre så hade jag ansträngningsastma. Luftrören smalnade av och gjorde att min andning blev ansträngd och pipande varje gång som jag ansträngde mig. Denna sjukdom lider jag inte av desto mera idag. När jag kom upp i 20 års åldern beslutade jag mig för att nu behöver jag inte längre astmamedicinen. I och med att jag även har diabetes typ 1 sedan 13 års ålder så tänkte jag att det bara är bra om jag kan hålla bort kortison. Det här fungerar väldigt bra, men blir jag förkyld så tar det som regel mycket längre än för andra att få luftrören i ordning igen. Så jag borde hållas frisk under träningsperioderna.

 

Denna veckas träning

Denna vecka skulle egentligen ha inletts med en lugn 6 km joggingtur i måndags. Men jag kom hem och nattade barnen och sedan kom tröttheten och resulterade i att jag la mig ner 9-tiden och sov, behövligt, tills väckarklockan väckte mig följande dag.

Tisdagen blev således veckans första träningspass. Då värmde jag upp med lätt jogging till Wiklöf Holding Arena. Där körde jag korta intervaller 5x5x15/15. 15 sekunder så snabbt som det gick, följt av 15 sekunder vila. 5 serier och 1 minuts vila mellan varje serie. Nedjogging hem ca 1 km.

På onsdagen körde jag freeletics som är en form av högintensiv träning med egen kroppsvikt. 2/3 prometheus och 2/3 mestis. Jag har slarvat med styrketräningen och dethär satt sig verkligen i benen.

Torsdagen var det löpning igen och denna gång längre intervaller. Uppvärmning 1,5km, sedan 7x800meters intervaller med 1 minuts gåvila. Det kändes verkligen tungt så det indikerar att en hel del ska hända under de kommande veckorna.

Nu lördag och valborgsmässoafton så är benen styva.

Imorgon söndag inleder jag 5:30 och siktar på en 3 timmars tur och 31 km. Vädret har annars varit helt ljuvligt här i Mariehamn så stämningen är på topp.

Det blir intressant att följa med hur kroppen utvecklas i maj. Jag hoppas kunna kapa något kilo så att man på maratondagen har en matchvikt under 90kg. 🙂

Jag ska hålla er uppdaterade.

Glad valborg och ha en fin första maj

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *