Sista 15×200 korta intervallpasset inför maran


Följ min blogg med Bloglovin

 

På löparbanorna vid soliga Wiklöf Holding Arena för dagen genomförde jag träningsprogrammets sista korta intervallpasset 15x200m. Lätt vind och strålande solsken gjorde passet väldigt behagligt. Bara att susa fram…

Renässans

Det var fina förhållanden och riktig sommarvärme så jag passade på att prova tävlingslinnet till det stundande maratonloppet. Hela familjen kom med och rörde på sig och jag fick således med min favoritfotograf.

Man känner att allt runtom en vaknar till liv igen i sommarsolen, även människorna syns igen och ser glada ut. Trots att det för många är sista ruschen på jobbet innan semestern så verkar allt i alla fall gå lättare. Det är väl växlingen och variationen som förnöjer antar jag.

DSC_0236 (1)

Springa energisnålt

Det var en äldre man och en tidigare idrottare som jag började prata med. Han sa att han såg och t.o.m hörde att jag sprang på ett ofördelaktigt sätt. Han förklarade att jag landar för mycket på hälen och därav går det åt mycket mer energi när jag springer. Jag har ju självklart hört att många föredrar att landa mer på främre delen av foten men aldrig riktigt kommit mig för att ändra min springstil. Det är nog säkert mycket som man kan förbättra vad gäller löptekniken. Bra tips.

DSC_0224 (1)

Nyttjandegrad av maximal syreupptagningsförmåga

Träningen som verkligen kan göra att du utvecklas i din långdistanslöpning är den som inriktas på nyttjandegraden. Att ha en hög nyttjandegrad av sin maximala syreupptagningsförmåga innebär att kunna springa så snabbt som möjligt utan att dra på sig mjölksyra. Alla har sin individuella mjölksyratröskel, som motsvarar löphastigheten där din mjölksyrakoncentration stiger så hastigt att musklernas arbetsförmåga blockeras och tvingar dig att sänka farten.

Det man vill åstadkomma med tröskelträning är att höja tröskeln för när din kropps mjölksyrakoncentration sticker iväg. Detta gör du genom att träna i den pulszon som motsvarar din maxpuls eller strax under. Här nedanför ser ni att dagens träningspass varit ett tröskelpass i pulszon 4 och 5.

Troskel

Nu återstår vila och avslappning fram till söndag då det är dags för nästa nyckelpass. 24km med fartökning.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *