Undgå sockerdelen av potatisen


Vi Nordbor är mer eller mindre uppfödda på potatis i många olika former och skepnader. Men på senare år har både viktväktarna och dietister pekat ut potatis som en av bovarna i vardagen, även rekommendationer för diabetiker är att potatis är något att undvika, MEN ny forskning visar annat.

 

Vår nationalkolhydrat

Många är vi som har växt upp med potatisen som basen i vår föda. Variationerna är många och den är ju god. Den är lätt att tillverka och reproducera från år till år och därför har det ju även varit en tillgång för de som har haft en liten bit jord eller åker. Våra rätter med potatis har i de flesta fall inneburit att vi äter potatisen varm.

Kostvetarna Lina Nertby & Mia Clase bloggar om tarmfloror och antiinflammatorisk mat. Nu i deras bok ”Food Pharmacy” kan vi läsa berättelser om tarmfloror, goda bakterier och antiinflammatorisk mat som ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Allt är baserat på forskning och väl underbyggt av professor Stig Bengmark.

 

Potatis = sockerliknande mat

Dietister och viktväktarna har länge påpekat att de som vill gå ner i vikt eller försöker hålla sin vikt gärna kan minska intaget potatis. Den som har följt med så har kanske hört att potatisen hör till kategorin, sockerliknande mat. Observera att detta endast gäller varm potatis.

 

Faktum är att potatis innehåller något av det nyttigaste som finns för våra tarmbakterier – ett fiber som heter resistent stärkelse och som är en av de främsta källorna till framställning av tarmtätande och inflammationssänkande korta fettsyror.

Resistent stärkelse – en toppenfiber

Potatisen som innehåller resistent stärkelse som är ett fiber är något av det nyttigaste som finns. 100% av den når ända ner till grovtarmen och studier visar att en daglig konsumtion av 15-30gram starkt motverkar metabolt syndrom. Dessutom motverkar den fetma.

 

Undvik varm potatis

Haken är att när du kokar potatis så omvandlas den resistenta stärkelsen till socker. Men det kan du lätt lösa bara genom att låta potatisen svalna efter att du har kokat den. Då återgår nämligen sockret i potatisen till resistent stärkelse igen. Låter nästan som trolleri, men är vetenskapligt bevisat. Vill du ha varm potatis så fungerar även det bara du låter potatisen först svalna och sedan värmer den igen.

Så stekt potatis som du brukar tillreda dagen efter med dina svalnade kokade potatisar är riktigt nyttigt.

 

Diabetiker och potatis

Detta är speciellt viktigt att känna till om du är typ2 diabetiker eller är i förstadiet och håller på och utvecklar en typ2 diabetes. Men även som typ1 diabetiker är detta viktigt. Där kan du självklart hålla balansen genom att ge din kropp insulinet den behöver för att hålla blodsockerbalansen. Men i många fall är utgör den varma potatisen en onödig sockerstigning.

För diabetiker och alla människor så är det viktigt att kunna tillgodose att man får de hälsosamma effekterna av potatisen för att må bra, hålla vikten och kunna leva ett hälsosamt långt liv.

 

Källa: Food Pharmacy (2016); Lina Nertby Aurell & Mia Clase

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *