Mina tankar om Freestyle Libre 2


Under mina 23 år som diabetiker har jag haft glädjen att se att forskningen och hjälpmedlen inom diabetes har gått framåt. De senaste 7 åren har jag använt pump och de 2 senaste åren även med egen sensor som har underlättat min hobby som uthållighetsidrottare. Nu kommer Freestyle Libre från företaget Abbott med mottot: ”The more you can see, the more you can do” . Här är mina tankar om produkten. 

Åland och ÅHS tänker rätt

I måndags fick jag erbjudandet att ta emot en Freestyle Libre, glukosavläsare med cgm funktion. Jag tackade självklart ja. Är alltid intresserad att ta del av nya hjälpmedel som kan hjälpa mig att få ett bättre Hba1C. Denna gång hade mitt långtidsvärde gått upp väsentligt dessutom vilket även var en faktor som gjorde att det var lätt att låta mig prova produkten. På Åland har de redan sett de stora fördelarna och positiva effekterna som Freestyle Libre har på patienternas Hba1C så man erbjuder den till alla som vill. Så här borde det vara överallt, men ekonomin och inbesparingarna verkar sätta käppar i hjulet i övriga Finland. Jag har hört att det är väldigt olika vem som får tillgång till detta hjälpmedel. Det man inte tänker så är ju långsiktigt. I Finland finns över 50 000 diabetiker typ1, om dessa diabetiker kunde undgå komplikationer på grund av ett balanserat blodsocker och ett bra Hba1C så är jag ganska säker på att det skulle innebära stora inbesparingar för samhället.

 

 

Libre är lätt att använda

Libren är en avläsare som fungerar tillsammans med en sensor som placeras på undersidan av överarmen. Sensorn är lätt att applicera i en tre-stegs process och den är liten till storleken. Kan jämföras med ett 2 € mynt. Den har ett starkt lim, som håller den på plats och sensorn ska fungera i 14 dagar i ett streck.  Här kan man jämföra med de sensorer som jag använt tillsammans med insulinpumpen. De har en livslängd på 7 dagar och är nog mer krångliga att applicera. De behöver dessutom skyddas av en plasthinna som kan vara krånglig att fästa på egen hand.

Freestyle Libres sensor är vattentät och kan användas i bassängen, dock inte mer än 30 min och inte under 1 m enligt rekommendationerna. Avläsaren däremot är inte vattentät och bör förvaras torrt.

Sensorn kräver ett mätvärde minst var 8 timme och med hjälp av värdena ritar  den upp en glukoskurva som visar hur blodsockret svänger. Lättheten att kontrollera gör att man automatiskt tar fler prover vilket gör att du automatiskt har en bättre balans, för att inte tala om all den informationen som hjälper dig vidare när du ska behandla och justera dina insulindoser.

Familj och vänner kan lätt involveras

Som diabetiker så förespråkar jag en öppenhet och att omgivningen ska känna till att du är en diabetiker.

Mina döttrar har inga problem att ta ett glukosvärde på pappa med hjälp av Freestyle Libren. Du trycker på den enda knappen som finns och för avläsaren till sensorn. Svårare än så är det inte. Detta kan även användas nattetid när anhöriga kan vara oroliga.

När du avläser glukosvärdet så visas också en trendpil som visar vartåt glukosvärdet är på väg.

 

Prestanda

Batteriet håller ca 6 dagar och laddas med hjälp av sladd och adapter via vägguttag eller med hjälp av datorn. Du kan även ladda ner en app till datorn för att föra över informationen till dator.

I allas intressen att diabetiker får denna möjlighet

Slutligen kan jag bara konstatera att jag är stormförtjust i detta hjälpmedel. Det gör att jag tar fler prover och kommer att förbättra min diabetesvård och mina värden. Hela samhället skulle vinna på att diabetiker som önskar skulle få möjligheten att använda Libren. Stå på er. Är du idrottande diabetiker så har du enorm nytta av att enkelt kunna avläsa ditt blodsocker. Detta kommer snart att göra att de traditionella blodsockermätarna är utan jobb.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Mina tankar om Freestyle Libre

  • Eli Brown

    Hallå! Tack för ett sådant utrymme där vi kan dela vår första erfarenhet med FSL. Här skulle jag vilja dela om min Grand Paas erfarenhet av FSL. Han är T1D för de senaste 48 åren och blev frustrerad med alla plötsliga hypos. Då fick jag via social media lära känna och samla information om FSL vilket är bäst för att hålla koll på BG-värden. Det gjorde sitt liv enklare och han är ganska glad över det. Han kan nu hantera sin diet. Senare efter en månad kom jag till känna om en annan enhet som lade till en chary på tårta. Nu använder han en FSL med Ambrosias BluCon NightRider. Det låter mig följa min Grand Paas läsning också. Vi båda kan få höga och låga varningar. Det hade gjort FSL till en komplett CGM-enhet, där han skickar BG-värden till vår mobil och tittar var 5: e minut utan att skanna sin sensor. Jag och min Grand Paas läkare kan få sina avläsningar från vilket avstånd som helst. Nu är vi båda extremt glada.
    Som jag har sett dåliga erfarenheter av hans T1D, trodde han att dela den här så att andra skulle kunna dra nytta av det.

    • Mats Inläggsförfattare

      Hej och tack för att du delar med dig och för kommentaren! Så roligt att höra att din farfar/morfar har det bättre med FSL. Lycka till!