Diabetesungdomars överlevnadsguide i midsommar


Jag är ju den som hävdar att en diabetiker kan göra allt. Den som bara ser möjligheter och den som ser bortom hindren. Alla vuxna har ju varit unga och det är kanske inte alltid så kul att höra på vuxna som säger: ”…och gör sen inte samma misstag som jag…”

Här kommer nyttiga tips hur du som diabetiker tar dig genom midsommarfirandet utan problem.

Det som är lite besvärligt för en diabetiker under midsommaren är att många dricker alkohol och det är lätt att du som diabetiker, som får en hypo, inte tas på allvar. Det är lätt att allmänheten tänker att du endast är ännu en överförfriskad ungdom.

  1. Låt människorna runt dig veta att du har diabetes

Är du i en grupp av vänner så ser du till att de vet och känner till dig och din sjukdom. Är du ensam på festen? Då är det bra att berätta att du har diabetes. Det kan ju vara en bra isbrytare?! Synlighet räddar ju liv så ett diabeteshalsband eller armband borde du ha på dig eller varför inte en tatuering.

2. Drick så att du har kontroll

”Drick med måtta” är ett vanligt råd, men jag tycker att man hellre kunde säga : drick så mycket du vill, men behåll kontrollen.

I ungdomsåren handlar ju mycket om att pröva gränser och då kanske det blir lite mer än ”måtta”, men att man fortfarande känner att man har kontrollen. Min erfarenhet säger mig att vuxnas råd till en ungdom angående mängden av dryck ofta överskrids. Även om du är ungdom så behöver du ju ta ansvar över dig själv, speciellt om du är diabetiker. Så behåll kontrollen.

3. Kontrollera ditt blodsocker och ät vid behov

Jag hoppas att alla unga med diabetes får tillgång till Freestyle libre för den är helt fenomenal och smidig att ha med sig. Idag kan man även avläsa med sin smartphone vilket gör det ännu bättre. Jag kommer ihåg att jag brukar ha som vana att alltid avsluta en fest med att kontrollera blodsockret och äta något. Det är en sorts garanti för morgondagen, tycker jag.

4. Meddela dina föräldrar att du är ok

Jag tror att det är svårt att som ungdomsdiabetiker förstå hur mycket oro som föräldrar får sitta med när deras barn är ute och festar. Mina föräldrar hörde alltid av sig med ett sms 4-tiden på morgonen i stil med: ”Är allt OK?” Då fick de oftast ett svar med ett livstecken som gjorde att de kunde sova lugnt. Det krävs ju inga långa utlägg. JA, allt ok brukar jag svara. En liten sak som betyder så mycket för dina föräldrar.

5. Njut av midsommarfesten

Du bör ju, trots din diabetes, komma ihåg att du lever ju bara en gång och ungdomsåren har verkligen sin charm. Så kom ihåg att njuta och ha en fantastisk midsommar!

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *