Anpassningskurs för typ 1 diabetiker


harmankuva

Imorgon checkar jag in till Härmän kuntokeskus och den statligt finansierade anpassningskursen för typ 1 diabetiker.  Det känns ganska lyxigt att få möjlighet att hoppa ut en vecka ur min vanliga vardag för att tillbringa all uppmärksamhet på mig och min kroniska sjukdom, diabetes.

 

Detta är del 2 av kursen. Del 1 hölls en vecka i augusti. Man kan ju fråga sig om detta verkligen ska vara nödvändigt att satsa på? För en diabetiker så är det livsviktigt att i det långa loppet ha en så bra HbA1C balans som möjligt. Går du med speciellt höga men även låga värden så ökar du risken för att utveckla följdsjukdomar. Man kan förlora synen, mista känseln i fötter, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar mm. Så med det i tankarna så lönar det sig både för individen men även för samhället att stöda diabetesvården.

Problemet

Vad är problemet kan man fråga sig. För en lyckad diabetesvård krävs först och främst att du själv erkänner för dig själv att du har ett handikapp som behöver skötas om. Jag kommer ihåg att det inte var det lättaste att inse att man inte skulle vara som alla andra. Idag lever många av oss i en stressig arbetsvardag. I mitt jobb som rektor känner jag ofta att det blir stressiga perioder under året. I dessa perioder är det lätt att glömma bort att ta blodsockerprov tillräckligt ofta, att äta rätt och medicinera dig rätt och vid rätt tidpunkt. Det kan också vara så att du glömmer elementära saker som att röra på dig, sova tillräckligt…

Anpassningskursen för typ 1 diabetiker

På kursen serveras du regelbunden, utsökt mat. Du får föreläsningar i kolhydraträkning och kostrådgivning. Gruppdiskussioner med läkare och psykolog. Fotvård, gruppmotion. Fri tillgång till konditionssalar, simhallar, motionsspår mm. Jag som gillar morgonträning hinner med morgonjogging innan programmet för dagen börjar 8:30.

Allt detta är väldigt bra men det som jag föregående gång upplevde som det bästa var nog att få koncentrera dig på dig och din diabetes tillsammans med andra personer i gruppen med samma problematik som du.

Jag inser att när jag lägger tid på min diabetesvård så är värdena perfekta och jag mår så mycket bättre. Alla diabetiker behöver få hjälp att hitta den känslan av att detta klarar jag av.

Ser fram emot kursen

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *