POLAR M400 – produkttest


12477185_155926438107466_837772497_o

Är du också vilsen i djungeln av pulsklockor? Jag kommer att hjälpa dig på traven eftersom Spring Mats har fått förtroendet att göra en utvärdering av pulsklockor från de ledande producenterna. Först ut är POLAR som rekommenderar deras modell, M400 för löpare.

Om M400

Pulsklockan M400 är väl anpassad för dig som är löpare. Den sitter bra runt handleden och har en jämn yta längst mot huden. När du köper klockan så behöver du göra inställningar som gör att du kan få hjälp av klockans tränarfunktion. Du laddar ner appen POLAR Flow till din dator och smartphone. Appen frågar efter dina strategiska mått såsom längd och vikt och hur ofta du tränar/vecka. Ut i från detta räknar den bl.a. ut ditt dagliga aktivitetsbehov. Den ger dig puffar under dagen om du är stillasittande mer än 1 h åt gången. Tränarfunktionen berättar mer utförligt genom appen Flow:

Du har varit inaktiv i en timme, det är inte bra för din blodcirkulation att sitta för länge, speciellt benen mår inte bra av det. Om du sitter ner förbrukar du inte mycket energi, och det blir svårare att ha kontroll på kroppsvikten.”

Sådana puffar är inte illa att få. Speciellt om du jobbar i ett kontor och är största delen av dagen stillasittande.

För att nå det dagliga aktivitetsbehovet så räknas all form av rörlighet in. När du inte har GPS via satellit så fungerar stegräknaren. Den fungerar bra med alla möjliga former av rörelse. Om du hamnar i snöarbete på morgonen så får du en bra start på dagen. Under en vecka när jag var på en anpassningskurs i Härmä, så hade jag god tid på mig att utvärdera denna klocka genom varierande aktiviteter. Där tränade jag genom löpning, stavgång, promenader, styrketräning, simning. Alla dagar nådde jag mitt aktivitetsmål. Klockan gratulerar och berömmer dig för goda prestationer t.ex. när det dagliga aktivitetsbehovet har blivit tillgodosett.

knyta skorKlockan är relativt enkel att komma underfund med. Den har 5 knappar och med klockan och programvaran följer också en ”Kom igång” guide. Här är länken till guiden för dig som är intresserad.

Funktioner

IMG_8860

 

 

Den vänstra övre knappen används för att knäppa på belysningen på displayen. Håller du in knappen så aktiverar du knapplås.

 

IMG_8862

Den vänstra nedre knappen är en ångra/tillbaka knapp. Den använder du även när du ska avsluta en aktivitet, då håller du in knappen och låter klockan räkna till 3.

Denna knapp används också smidigt när du vill synkronisera information lagrad i klockan med appen i din smartphone. Då öppnar du appen i din telefon och håller in knappen tills klockan meddelar att synkronisering pågår.

 

IMG_8774

IMG_8868 Den övre knappen på höger sida fungerar som pil uppåt i menyerna på klockan. När du håller den intryckt kan du ändra klockans utseende med allt från vanlig traditionell klocka till digitala siffror som visar tid mm.

 

Knappen i mitten är den knappen som gör att registrering startar och vill du pausa mitt i loppet så trycker du här. Det är för övrigt knappen som du gör dina val med.

IMG_8871

 

Den nedre knappen på höger sida är pil neråt i menyerna. Kort och gott.

Köp klockan via nätet här

 

Menyer

Första menyn om du går neråt är dagens aktivitetsnivå. Den anges i procent där 100% förstås anger att du har uppfyllt det dagliga behovet av rörelse. Om du trycker på ”enter” knappen så får du mer exakt information om dina dagliga aktiviteter.

 • Aktiv tid i timmar och minuter
 • Antal förbrända kalorier
 • Antal steg

Andra menyn neråt är dagbok. Där får du information om dina aktiviteter bakåt i tiden. Önskar du mer information om ditt löparpass den specifika dagen så trycker du på ”enter” knappen. Då får du en summering av följande information:

 • Starttid
 • Total träningstid
 • Total sträcka
 • Träningseffekt – Här får du en kommentar över hur bra ditt träningspass var ex. från dagens långpass: Bra tempo under ett långpass!Du förbättrade din aeroba kondition, snabbhet, och förmåga att bibehålla hög intensitet under en längre tid. Passet förbättrade även din förmåga att stå emot trötthet.
 • Pulszoner; du får veta exakt hur lång tid du har hållit dig i 5 olika pulszoner.
 • Snittpuls
 • Maxpuls
 • Antalet förbrända kalorier
 • Fettkalorier, % av totala kalorier
 • Snittempo
 • Maxtempo
 • Running index
 • Hastighetszoner; du får veta exakt hur lång tid du har hållit dig i 5 olika hastighetszoner
 • Maxhöjd
 • Stigning
 • Utför
 • Varvtider

Tredje menyn neråt är inställningar. Sportprofil, personliga inställningar, allmänna inställningar och klockinställningar.

Meny fyra är ett konditionstest. Där ska du ligga stilla med pulsbandet över bröstkorgen. Du får här en indikation på om resultatet var bra eller inte. Du får även en beräkning av VO2 max nivå.

Den fjärde menyn är timers. Här ställer du in dina intervaller. Antingen enligt tid eller distansbaserad. Den är exakt och ger möjlighet att ställa in både minuter och timmar och meter och kilometer. Här kan man även använda sluttidsberäknaren som hjälper dig hålla koll på din sluttid. Den kan ställas in på de färdiga alternativen 5km, 10km, halvmaraton, maraton eller ställ in annan sträcka.

Femte menyn är favoriter som du kan ställa in via Flow-appen.

Se POLARs reklamvideo för M400 här nedan

 

Batteritid

Modellen har bra batteritid och kan antingen laddas med elkontakt i väggen eller via usb-sladd i datorn. Enligt broschyren håller batteriet 24 dagar eller 8 timmar med aktiv GPS funktion. Detta gör att den är tillräcklig för maratonträning och löpning men kan bli lite klen om du tänker springa ULTRA. Med normal 4:00 timmars träning inför maraton håller den 1,5 vecka.

Prisvärd produkt

Priset i SEK är 1599kr. Detta gör den till en prisvärd klocka. Den är användarvänlig och lätt att manövrera när du springer. Menyerna kan du ställa in så att du får dem i den ordning som du önskar via appen Flow. Utseendet på modellen är också snygg. Du kan välja mellan svart eller vit klocka.

Köp klockan via nätet här

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *